TAKS ve KAKS, imar planlarındaki yapı kurallarını belirten oranları temsil eder. TAKS, taban alanı kat sayısının kısaltması, KAKS ise kat alanı kat sayısının kısaltmasıdır. TAKS nedir sorusunun yanıtı, belli bir arsa üzerinde inşaat yapılabilecek taban alanı olarak verilebilir. Örnek vermek gerekirse bir arsanın TAKS değeri 0.25 olursa, arsanın %25’lik kısmı taban alanı olarak kullanılır. KAKS 3 olan bir arsa içinse, arsa alanının üç katı kata inşaat yapılabileceği çıkarılabilir.
TAKS Nedir?
TAKS değeri, imar planında bina zemininin arsaya oranını ifade eden bir değerdir. TAKS açılımı, taban alanı kat sayısıdır. İnşaat projelerinde TAKS değeri bölgedeki imar planına ve çevresel faktörlere göre değişir. Örneğin, TAKS değeri 0.5 olan bir arsada, arsa alanının %50’lik kısmı inşaat tabanı olarak kullanılabilir. Her arsa için TAKS hesaplaması, bölgenin imar planına göre belirlenir ve inşaatı üstlenen firma tarafından bu kurala uyulması zorunludur.
TAKS Hangi Durumlarda Kullanılır?
TAKS, arsa yüzölçümü baz alınarak imar planı oluşturma sürecinin bir parçasıdır. TAKS hangi durumda kullanılır sorusunun yanıtı ise, her inşaat sürecinde zorunlu olan bir imar prosedürü olarak verilebilir. TAKS kuralına uyulması, kentsel düzeni sağlamanın yanı sıra yeşil alanların korunmasını, yolların ve kamusal alanların genişliğini sağlar. Genel olarak, TAKS değeri bir arsaya ne kadar büyük bir bina yapılabileceğini gösterir ve her bölgede bu oran değişir.
TAKS Nasıl Hesaplanır?
TAKS hesaplama formülü üzerinden, TAKS hesaplamak oldukça kolaydır. Bunun için aşağıdaki formül kullanılır:
- TAKS: Yapının taban alanı / Toplam arsa alanı
Yukarıdaki formülden yola çıkarak, TAKS oranı 0.2 olan bir arsayı ele alalım. Bu arsanın büyüklüğünün 10.000 metrekare olması durumunda, binanın zemini de en fazla 2000 metrekare olabilir. TAKS oranı, belediye imar planı tarafından belirlenir.
KAKS (Emsal) Nedir?
KAKS (emsal), bir arsada inşa edilebilecek toplam alanın, arsa alanına oranıdır. KAKS yani emsal oranı 3 olan bir arsada, toplam arsa alanının 3 katı kadar inşaat yapmak mümkündür. KAKS, yapıdaki tüm katların toplam alanını ifade eder. Örneğin, 1000 metrekare alana sahip bir arsada emsalin 5 olması durumunda, tüm katların toplam alanı en fazla 5000 metrekare olabilir.
KAKS Hangi Durumlarda Kullanılır?
KAKS (emsal), TAKS ile birlikte bir yapının yoğunluğunu ve yüksekliğini belirlemede en önemli imar faktörlerinden biridir. KAKS, her bölgede belediye tarafından imar planında belirtilir ve inşaat projeleri buna uymak zorundadır. KAKS verisinde bir arsanın bulunduğu konum, yolun genişliği veya farklı faktörler ön plana çıkabilir.
KAKS Nasıl Hesaplanır?
Bir inşaat projesinin KASK hesaplama işleminde, toplam arsa alanı ve emsal değeri ile, tüm katların toplam inşaat alanı hesaplanabilir. KAKS emsal değerini, toplam arsa alanı ile çarpınca bu değere kolayca ulaşmak mümkündür. Formül şu şekildedir:
- Tüm katların toplam alanı = Arsa alanı x KAKS
Bu durumda, KAKS değeri 2 olan ve toplam 25.000 metrekare alanı olan bir projede, tüm katların toplam inşaat alanı en fazla 50.000 metrekare olabilir.
TAKS ve KAKS Hesaplamaları Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir inşaat projesinin TAKS ve KAKS hesaplamasını yaparken en çok dikkat edilmesi gereken kriterler içinde, imar yönetmeliği gelir. Bina zemini ve arsa yüzölçümü baz alınarak, belediyelerin imar planındaki TAKS ve KAKS değerleri projelerde esas alınır. Bununla birlikte yol genişliği, parsel büyüklüğü, bina yüksekliği gibi kriterler de hesaplamaları etkiler. Arsanın sınırlarını tapu kadastro üzerinden doğrulamak da önemlidir. Yönetmeliklerdeki sınırlamalara göre projeler geliştirilmelidir.
Tapu Sorgulamada TAKS ve KAKS Bilgileri Neden Dikkate Alınmalıdır?
Tapu sorgulama veya parsel sorgulama işleminde, bir arsanın TAKS ve KAKS bilgileri oldukça önemlidir. Binanın zemininin ne kadar genişlikte olabileceği TAKS oranı ile ortaya çıkarken, KASK ise binanın yüksekliğini ve inşaatta elde edilebilecek toplam alanın ne kadar olacağını sınırlar. Belediyelerin imar planı doğrultusunda ortaya çıkan bu sınırlar, bir arsanın değerini doğrudan etkiler. Çünkü ne kadar genişlikte ve yükseklikte bir yapı olacağı, emsal ve TAKS ile ortaya çıkar.
Bir Arsanın TAKS ve KAKS Değerleri Nasıl Hesaplanır?
Bir arsada TAKS ve KAKS değerleri, belediyelerin imar planında yer alır. Bu değerlerden yola çıkarak, bir arsada en fazla ne kadar geniş zemine sahip bir yapı inşa edilebileceğini bulabilirsiniz. Arsa kullanımını yakından ilgilendiren TAKS – KAKS hesaplama, parsel büyüklüğü ve çevresel faktörlerle de ilişkilidir. Bina zemini ne kadar olabilir sorusunun yanıtını, TAKS ile bulmak mümkündür. Her iki terim içinde birer örnek şu şekildedir:
- 1000 metrekarelik bir arsada TAKS oranı 0.25 olursa, bina zemini en fazla 250 metrekare olabilir.
- 1000 metrekarelik aynı arsada KAKS 5 olursa, tüm katların toplam alanı en fazla 5000 metrekare olabilir.
TAKS ve KAKS Değerleri Arsa Kullanımını Nasıl Etkiler?
Emsal ve TAKS değerleri, bina zemini ve yüksekliği için oturum alanı açısından önemli bir sınır teşkil eder. Bu nedenle arsa yüzölçümü verisini baz alarak, TAKS – KAKS değerlerini hesaplamak önem taşır. İmar planı doğrultusunda belediyelerin belirlediği bu sınırlar, parsel büyüklüğü üzerinden bir binanın oturum alanının ne kadar olabileceğini gösterir Arsanın ne kadarlık kısmına inşaat yapılabileceğini göstermesi bakımından TAKS, toplam inşaat alanı bakımından KASK önemlidir.
Yatırımcılar İçin TAKS ve KAKS Değerlerinin Önemi Nedir?
Arsa yatırımcıları için en önemli konuların başında, bir arsada inşaat projesinde bina zemini alanının ne kadar olabileceği gelir. Çünkü arsaya göre belli bir orana sahip olan bina zemini, projenin toplam inşaat alanını etkiler. TAKS, bir arsanın ne kadarlık kısmına bina zemini inşa edilebileceğini, KAKS ise katların toplam oturum alanını ifade eder. Yatırım geri dönüşü bakımından TAKS ve KAKS emsal değeri makul olan projeler avantajlıdır.
TAKS ve KAKS Değerleri İmar Planlarıyla Nasıl İlişkilendirilir?
TAKS ve KAKS planlı bir şehirleşme sürecinde mevzuatın en temel kurallarındandır. Her parselin taban alanı kat sayısı ile kat alanı kat sayısı değeri değişir. Bu oranlar arsanın durumuna, yolun genişliğine ve yeşil alan gibi kriterlere göre değişir. Dolayısı ile kentsel yapının ve bütünlüğün korunması adına TAKS ve KAKS değerleri oldukça önemlidir. İmar planları ile bu değerlerin ilişkisi, yapılaşmanın hem yüksekliğini hem de yoğunluğunu ayarlamaktır.
TAKS ve KAKS Değerleri Arsa Değerini Nasıl Etkiler?
Her arsanın değerini etkileyen önemli kriterler vardır. Bunun içinde imar planı, konumu, manzarası yer imar türü yer alır. TAKS ile KAKS ise bir arsada toplam inşaat alanının, bağımsız bölümlerin toplam oturum alanının ne kadar olacağını belirtir. Bu anlamda, arsadan yüksek getiri elde etmek isteyen yatırımcılar mutlaka TAKS ile emsal değerlerini inceler. Böylece kaç katlı ve ne kadar taban alanına sahip bir proje geliştirilebileceği ortaya çıkar.
TAKS ve KAKS Hakkında Bilmeniz Gereken Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
Taban alanı kat sayısı ve kat alanı kat sayısı (emsal) ile ilgili yasal düzenlemeler, İmar Kanunu kapsamında yer alır. Bununla birlikte her belediyenin kendine ait imar yönetmeliği söz konusudur. Bu yönetmeliklerde parsellere göre emsal ve TAKS alanı değişir. Bununla birlikte planlı alanlar yönetmeliği de, TAKS – KAKS konusunda önemli bilgi kaynakları içindedir.
Her proje bu değerlere uygun inşa edilmelidir. Aksi durumda, TAKS-KAKS uygun olmayan şekilde yapılan inşaatlara yapı ruhsatı verilmez.