e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi yapma sürecinde e-Devlet, hızlı ve güvenli alternatiflerden biridir. Günümüzde, Dijital Kira Sözleşmesi altyapısı sayesinde, e-Devlet üzerinden kolay bir şekilde kira sözleşmesi yapmak mümkündür. Sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK tarafından işbirliği ile geliştirilmiştir ve e-Devlet sistemine entegredir. Kira sözleşmesi hazırlanırken, ilk etapta tarafların kimlik bilgileri ve kiralama ile ilgili detaylar girilir. Ardından, e-İmza veya SMS doğrulama adımları ile sözleşme dijital olarak imzalanmış olur. Bir sözleşmeye hem ev sahibi hem de kiracı tarafından sistem üzerinden giriş yapılarak onay verilemlidir. Ardından bu sözleşme, e-Devlet’ten PDF dosyası formatında indirilir, yasal geçerliliği vardır. Kiralık ev tutma aşamasında, sözleşmenin çıktısını almak ve tüm bilgileri yazılı olarak doldurmak istemeyenler için, e-Devlet üstünden kira sözleşmesi yapmak oldukça pratiktir.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

e-Devlet üstünden kira sözleşmesi oluşturmak, TC kimlik numarası ve şifre bilgisi ile sisteme girebilen herkes için kolaydır. Ev sahibi ve kiracı, bu dijital teknolojiye kolayca erişebilir. Bunun için, ilk adım her iki tarafın da e-Devlet sistemine girmesidir. Ardından, kira sözleşmesinde yer alan tüm bilgilerin dijital olarak doldurulması, hazırlanması gerekir. Kısa süren ve güvenilir bir işlem olan e-Devlet üstünden kira sözleşmesi sayesinde, taraflar normalde basılı olarak hazırlanan bu sözleşmeyi kolay bir şekilde hazırlayabilir. Hem bilgisayardan hem de akıllı telefon e-Devlet uygulamasından yapılabilen sözleşme sayesinde, kolay bir şekilde sözleşmeyi hazırlayabilirsiniz.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Yapmak İçin Hangi Adımlar Vardır?

Kira sözleşmesi hazırlanamanın en pratik yolları içinde, e-Devlet üzerinden dijital sözleşme hazırlama gösteriliyor. Bunun için gerekli adımlar ise oldukça kısa ve pratiktir. e-Devlet’den sözleşme oluşturmak için gerekli adımlar şu şekildedir:

  • turkiye.gov.tr veya e-Devlet Kapısı iPhone Android mobil uygulaması üzerinden sisteme giriş yapın.
  • Hizmetlerin yer aldığı arama kutusuna “Dijital Kira Sözleşmesi” yazın ve aratın.
  • Ev sahibi, yeni bir sözleşme oluşturmalıdır. Bu sözleşmede ilgili mülkün adresi, kira miktarı, kontrat süresi ve kontratın ne zaman başladığı gibi bilgiler girilir.
  • Kiracının TC kimlik numarası sisteme girildikten sonra, sistem tarafından kiracıya bir bildirim gider.
  • Kiracı e-Devlet üstünden kontratı inceler, ardından onaylayabilir veya reddedebilir.
  • Onay verilmesi durumunda, artık geçerli bir kontrata dönen sözleşme, PDF olarak dijital formatta veya çıktısı alınarak fiziksel olarak saklanabilir.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Yapmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Kira sözleşmesi hazırlanırken, belgenin hukuki açıdan sorunsuz olması adına birtakım bilgiler gereklidir. Dijital kira sözleşmesi oluştururken de belli belgeleri mutlaka temin etmelisiniz. Bunların başında elbette, her iki tarafın da e-Devlet şifresi ve TC kimlik numarası gerekir. Sonraki aşamada, kiranalanacak konut ile ilgili ev sahibi bir yeni sözleşme oluşturacağı için, birtakım bilgilere ihtiyaç olur. Bu bilgiler içinde konutun adresi, tapu ile ilgili bilgiler yer alır. Örneğin mahalle, parsel gibi bilgiler önemlidir. Bunun yanında kira süresi ve tutarı gibi bilgiler de olmalıdır. E-imza sertifikası için SMS onayı gerekli olurken, ticari işletme kiralama sürecinde de vergi numarası gerekli olur. Sonuç olarak, e-Devlet üstünden kira sözleşmesi oluştururken doğrudan bir belge gerekli değildir, ancak ihtiyacınız olan tüm bilgiler, kolay bir şekilde temin edilebilecek belgeler içinde yer alır.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Yapmanın Avantajları Nelerdir?

e-Devlet üstünden kira sözleşmesi oluşturmak, her şeyden önce bir fiziki belge ile uğraşmak zorunda kalmadan, sözleşme işlemini yapmayı sağlar. Pratiktir ve zaman tasarrufu sağlar. Kira sözleşmesinin fiziksel nüshası kaybolabilir veya zarar görebilir. Ancak e-Devlet üstünden yapılan sözleşmeler, dijital ortamda saklandığı için belge asla kaybolmaz ve zarar görmez. Resmi bir altyapı üstünden işlem gerçekleştiği için, her iki taraf içinde güvenli ve şeffaf bir süreçtir. GİB altyapısına sahip bir hizmet olduğu için, vergi süreçleri ile de otomatik olarak uyumludur. Kontrat için noter onayı almaya gerek yoktur ve kontrat hukuki olarak her iki taraf için de bağlayıcıdır.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi İçin Gerekli Bilgiler Nedir?

e-Devlet üstünden kira sözleşmesi oluşturma aşamasında gerekli bilgiler, sözleşmenin temel bilgileri ile, çok kolay bir şekilde erişebileceğiniz kişisel bilgilerdir. e-Devlet’ten kira sözleşmesi için aşağıdaki bilgilere sahip olmanız yeterli olacaktır:

  • Her iki tarafın TC kimlik numarası
  • Kiralanan konutun adres bilgileri ve konut tipi
  • Kira miktarı, ödeme periyodu ve ödeme şekli ile ilgili bilgiler
  • Sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi
  • Depozito tutarı ve buna ek olarak anlaşma maddeleri

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kira sözleşmelerini eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamak, gelecekte ev sahibi ile kiracı arasında doğabilecek anlaşmazlıkların önüne geçer. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken ilk şey, sözleşmede yer alan tüm bilgilerin mutlaka doğru ve teyit edilmiş olmasıdır. Taşınmazın, kiralamayı yapan ev sahibine ait olup olmadığı kontrol edilmelidir, bunun dışında kiranın süresi, ödeme şekli ve kiranın yıllık zam oranına ilişkin bilgiler de e-Devlet’ten yapılan kira sözleşmelerinde belirtilir. Kiracı ve ev sahibi taraflar, bu kontratı birlikte tüm maddeleri ile değerlendirdikten sonra onay vermelidir. Sözleşme dijital ortamda yapıldığı için, normal imza yerine SMS onayı veya e-imza gerekli olacaktır.

e-Devlet’ten Üzerinden Kontrat İptali ve Sonlandırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

e-Devlet’ten kira kontratı oluşturmak kadar, iptal ve sonlandırma işlemi de oldukça kolaydır. e-Devlet sisteminden kira sözleşmeleri tek taraflı veya çift taraflı olarak iptal edilebilir. Bununla birlikte, kiracı veya ev sahibi, e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra sözleşmeyi iptal etmek için öncelikle sistemdeki ilgili sözleşmeyi seçmeli ve sonrasında da iptal talebi oluştur seçeneğine tıklamalıdır. Sözleşmenin iptali, karşı tarafın da onay vermesi ile gerçekleşir. e-Devlet’ten yapılan kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmek isteyenler, öncelikle sisteme giriş yaparak sözleşmeyi feshetmelidir, ardından da 30 gün gibi, ilgili hukuki mevzuat kapsamında bunu yapmalıdır. İptal edilen kira kontratları, geçersiz kabul edilir ve arşivlenir.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Yapmak Güvenli Midir?

Kira sözleşmesi, kiralama sürecinde bir sorun yaşanmaması adına en önemli hukuki belgelerden biridir. Bununla birlikte, bu sistem GİB ve TÜBİTAK altyapısı ile çalışıyor, bu nedenle de üst düzey güvenlik standardında geliştirilmiştir. KVKK sistemine uygun şekilde hazırlanan bu sözleşmeler, iki tarafın da onayı alındıktan sonra geçerli olduğu için, güvenlidir. Fiziksel belgelerin aksine, e-Devlet üstünden hazırlanan kira sözleşmelerinde belge üstündeki bilgiler değiştirilemeyeceği için, birçok kiracı ve ev sahibi artık konut kiralamalarında e-Devlet’i tercih ediyor.

e-Devlet’ten Kira Sözleşmesi Yapımı Hangi Alanlarda Geçerli Olur?

e-Devlet üstünden kira sözleşmesi birçok konut türü için geçerlidir ve bu nedenle çok yaygın oldu. Konut ve meskenlerin kiralama sürecinde geçerli olan bu kapsam, iş yeri, ofis ve depoyu kapsayan ticari kiralamaları da içerir. Bununla birlikte, tarla ve arsa gibi mülklerin kiralanmasın da e-Devlet kullanılabilir, fakat arsa ve tarlanın kullanım koşulları, ileride bir sorun çıkmaması adına detaylı şekilde oluşturulmalıdır. Öğrenci evi kiralaması veya kısa süreli kiralamalarda, e-Devlet dijital kontrat sistemi kullanılabilir. Konut tipi ne olursa olsun, gerekli bilgiler ve dijital onaylar verildiği taktirde, bu sistem geçerliliğini korur.

e-Devlet’ten Üzerinden Kira Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?

Konut kira kontratı e-Devlet üstünden yapıldıysa, aynı platform üzerinden iptal süreci kolayca yapılabilir. Bunun için ilk etapta e-Devlet’e giriş yapmalısınız, ardından da sistem üzerinden dijital kira sözleşmeleri hizmetine gitmeli ve aktif olan sözleşmeyi seçmelisiniz. İptal seçeneğine tıkladığınız anda bir neden girmelisiniz, ardından da karşı tarafa bildirim gider. Karşı tarafın onaylaması durumunda kira sözleşmesinin geçerliliği ortadan kalkar. Ancak e-Devlet’te sözleşme tek taraflı yapılırsa bunun için bir ihtarname de gerekebilir. Anlaşmazlık durumlarına karşı, hukuki danışmanlık da alabilirsiniz.

Bu içeriklerimize de göz atın:

Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartlar ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

İstanbul’da Kira Getirisi Oranı Yüksek İlçeler Hangileri?

Bu yazıyı paylaş:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Son Yazılar

Kategoriler

Yepyeni Bir İlan Deneyimi

Türkiye’nin yeni ilan platformu ilanlar.com’un blogunda, emlak ve vasıtaya dair hazırladığımız güncel içerikleri keşfedebilirsiniz.