Yanlış yakıt dolumu, araç sahiplerinin korkulu rüyasıdır. Peki ciddi sonuçları olabilen yanlış yakıt dolumu durumunda ne yapmalısınız?
Araçların motoru, benzin veya dizel (motorin) yakıtla çalışacak şekilde üretilir. Bununla birlikte, benzin istasyonlarında yakıt dolumu esnasında, pompacı veya sürücü kaynaklı olarak yanlış yakıt dolumu gerçekleşebilir. Dizel ve benzin, farklı kimyasal içerikleri nedeniyle uygun olmayan aracın motor sistemine ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle, yakıt dolum işlemi sonrasında aldığınız fiş üzerinden durumu kontrol edin. Benzin veya motorin yakıt türü, fiş üzerinde yer almalıdır. Araca yanlış yakıt konulursa, bu sayede erken müdahale etme şansınız olur.
Yanlış yakıt dolumu olursa ne olur?
Yanlış yakıt dolumu, nadir gerçekleşen bir durumdur. Çünkü araçların yakıt giriş bölümünde dizel (motorin) veya benzini simgeleyen etiketler yer alır. Pompacılar bu etiket üzerinden yakıt verir, bazen de sürücüye bunu sorabilir.
Dizel veya benzin yakıtlarda, yanlış dolum yapılır ve sürücü bunu ilk aşamada fark etmezse, aracın tepkisiyle durumu anlamak mümkündür. Çünkü araçlarda yanlış yakıt dolumu olursa, araç muhtemelen kısa süre içinde duracaktır. Motordan gürültülü sesin gelmesi, egzozdan siyah duman çıkması önemli belirtiler içindedir.
Yapılması gereken en önemli şey, aracı durdurmak ve çekici yardımı ile aracı servise göndermektir. Sonrasında yakıtın tahliyesi ve araçta oluşabilecek zararın giderilebilmesi adına, profesyonel servisler aracı incelemelidir.
Dizel araca benzin konulursa ne olur?
Dizel arabaya benzin konulması, aracın sistemine ciddi bir zarar verir. Çünkü dizel, yağlı ve koyu bir yakıt içeriğine sahiptir. Dizel otomobile benzin verilirse, aracın enjektörü, pompası, yakıt borusu zarar görecektir. Sürücü bu durumu ilk anda fark edemezse, araç belli bir süre ilerleyebilir. Dizel araca benzin konulursa kaç km gider sorusunun yanıtı araca göre değişir. Ancak bu mesafe ortalama 1 kilometreyi bile bulamayabilir. Böyle bir durumda işlemler şu şekildedir:
- Araç çekici ile servise alınır
- Depodaki yakıtın tamamı boşaltılır
- Yakıt pompası, enjektör gibi parçalarda değişim gerekebilir
- İşlemin masrafı, aracın modeli ve hasarın boyutunu göre değişir.
Benzinli arabaya dizel konulursa ne olur?
Benzinin, dizelden farklı olan çalışma prensibi nedeniyle, süreç dizele benzin koymaktan farklıdır. Benzin, dizele göre daha hızlı ateşlenen bir yakıt modelidir. Bununla birlikte, benzinli araca dizel yakıt konulursa tutuşma süreci, dizel yakıt farkından ötürü çok zordur. Yani motor, yüksek ihtimalle çalışmayacaktır. Benzin yakıt girişi, dizelden farklı olması nedeniyle bu hatanın yaşanma olasılığı düşüktür. Fakat yine de, aracın performansının zayıflaması, siyah dumanlar ve çeşitli parçaların zarar görmesi olasıdır.
Yanlış yakıt konulursa ne yapılmalı?
Yakıt dolum hatası nadir görülse de, herkesin başına gelebilir. Peki yanlış yakıt konulursa ne yapılmalıdır? Yanlış yakıt dolumu sigorta poliçelerinde bir teminat türüdür. Dolayısıyla, aracıma yanlış yakıt koydular diyen sürücüler, kasko poliçesinde bu teminata sahipse hasarın tamamı karşılanır.
Araca yanlış yakıt konulması durumunda, genellikle benzin istasyonları sorumludur. Ancak sürücüler, mutlaka fişi saklamak zorundadır. Eğer fiş mevcut değilse, mağduriyetin giderilmesi noktasında sorun yaşanabilir.
Yanlış yakıt değer kaybı sorunu da, sürücüler adına önemli bir durumdur. Parça değişimi gibi konular söz konusu olduğu için, değer kaybı olması normaldir. Ancak kasko poliçesinde değer kaybı teminatı varsa, sürücüler bu anlamda rahat olabilir.
Dizel (motorin) ve benzin dolumunda, mutlaka pompacıya doğru bilgi vermek, aracı çalıştırmadan önce fişi kontrol etmek gereklidir. Bunun haricinde, prosedür her zaman şu şekilde ilerler:
- Aracı çalıştırmadan önce hatayı fark ederseniz, aracı çalıştırmadan çekici ile servise göndermeli, bu süreçte sigorta şirketine ve istasyon yetkililerine bilgi vermelisiniz.
- Araç çalıştıktan sonra hatayı fark ederseniz, aracı güvenli bir yere alarak çekici ile servise göndermeli, sigorta şirketine ve yetkililere bilgi vermelisiniz.
- Bu süreçte, sorumlular hasarı üstlenecektir.
Serviste yapılacak olan işlemler içinde deponun sökülmesi, temizlenmesi, enjektör ya da karbüratörün sökülmesi yer alır. Bujiler temizlenir ardından yakıt filtresi değiştirilir. Ek olarak işlem kaynaklı değer kaybı, arıza tespiti ve işlem sonrası ortaya çıkar. Fakat hata istasyondan kaynaklanıyorsa, yanlış yakıt dolumu değer kaybı da istasyondan talep edilebilir.
Bu içeriklere de göz atın:
- TÜVTÜRK Nedir? Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Noterde İkinci El Araç Satışında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Araç Kredisi Şartları Neler? Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Sıkça Sorulan Sorular 🤔
Dizel araca benzin konulursa kaç km gider?
Dizel araca yanlışlıkla benzin konulması durumunda, 1 kilometreye yakın gidebilir.
Yanlış yakıt dolumunda hasarı kim karşılar?
Yanlış yakıt dolumunda, hasarı benzin istasyonu karşılar. Ancak sürücünün fişi olması gerekir.
Yanlış yakıt dolumu hasarını kasko karşılar mı?
Kasko poliçesinde yanlış yakıt dolumu teminatı mevcutsa, şirket hasarı karşılar.
Yanlış yakıt dolumu hasarı ne kadar?
Araca yanlış yakıt dolumunda, değişecek parçalara ve aracın modeline göre hasarın tutarı değişebilir.