Oto ekspertiz, araç alım satımı sürecinde aracın teknik olarak tüm bilgilerini içeren bir işlemdir. Oto ekspertiz nedir sorusunun yanıtı, motor performansı, boya ve değişen parça kontrolü gibi farklı alt başlıklarda yapılan bir inceleme olarak verilebilir. Otomobillerin ekspertize sokulmasının nedeni, bir aracın alınırken sonradan doğabilecek masrafları önceden bilmektir. Aynı zamanda, ikinci el otomobil ilanlarında yer alan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla da ekspertiz yapılır.
Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz işlemi hem alıcı hem de satıcı için önem taşıyan bir işlemdir. Günümüzde bazı süreçlerde zorunlu hale getirilen oto ekspertiz işleminde şasi kontrolü, motor gücü, boya kontrolü veya airbag kontrolü gibi işlemler yapılır. Ekspertiz firmalarının sundukları paketlere göre temel düzeyde olabilen ekspertiz, kapsamlı ve detaylı da olabilir. İşlem sonucunda ortaya çıkan ekspertiz raporu aracın güncel durumu hakkında bilgi verir ve alıcının aklındaki soru işaretlerini ortadan kaldırır.
Oto Ekspertiz Ne İşe Yarar?
İkinci el, hatta sıfır otomobil satın alırken dahi araçta çeşitli kusurlar ortaya çıkabilir. Oto ekspertiz, ikinci el otomobil alım işlemlerinde alıcıların talep ettiği bir işlemdir. Aracın kusurlarını ortaya çıkaran veya gizli arızaları tespit eden bu sistem ile, aracın hem kaza geçmişini hem de parça değişimi, boya geçmişini görmek mümkündür. Otomobil alım satımında mağduriyetlerin önüne geçmeyi sağlayan oto ekspertiz, sürpriz bir şekilde ortaya çıkan masrafların önüne geçmeyi sağlar. Bu nedenle güvenli otomobil alımı için önemlidir.
Oto Ekspertizi Nasıl Yapılır?
Yetkili ve donanımlı oto ekspertiz firmaları tarafından oto ekspertiz işlemi kısa sürede yapılır. Bu süreçte araç dinamometre testine sokulur, aynı zamanda frenleri kontrol edilir. Oto ekspertiz işlemlerinde en çok talep edilen işlemler içinde kaporta ve boya durumununun kontrolü de vardır. Motor ve mekanik tarafında ortaya çıkan sorun ve riskler de raporda belirtilir. Şasi ve alt takım kontrolü, hasar geçmişi, kilometre orijinalliği kontrolü de ekspertiz işleminde ortaya çıkar.
Oto Ekspertizinde Nelere Bakılır?
Oto ekspertiz işleminde, yetkili firmalar çeşitli paketler sunar ve her ekspertiz işleminde yapılan kontroller değişebilir. Fakat genel olarak en çok tercih edilen kontroller şu şekildedir:
- Motorun performansı ölçülür, güç kaybının ne kadar olduğu ortaya çıkar.
- Kaporta kontrolü ile, değişen veya boyalı parçalar tespit edilir.
- Alt takım ve şasi kontrolü ile, eğilme veya hasar gibi durumlar kontrol edilir.
- Fren testi yapılır, frenin performansı ortaya çıkar.
- Elektronik testler yapılır, aracın elektronik aksamlarında bir sorun olup olmadığı değerlendirilir.
Oto Ekspertizi Süresi Ne Kadardır?
Araç ekspertiz işlem süresi paketlere göre değişmekle birlikte en az 30 dakika sürer ve bu süre 60 dakikayı bulabilir. Ancak detaylı araç ekspertiz raporu talep edenle 1-2 saat arasında beklemelidir. Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun yanıtı hangi parçaların kontrol edildiğine veya yetkili servisin yoğunluk durumuna göre değişir.
Oto Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Yetkili oto ekspertiz servislerinden randevu aldıktan sonra, aracın testleri tamamlanmalıdır. Genellikle oto ekspertiz şirketleri raporu hem dijital hem de basılı olarak sunar. Ardından rapor, alıcı ve satıcı arasında değerlendirir ve beklenmedik bir kusur çıkmaması durumunda iki tarafın anlaşması tamamlanır. İkinci el otomobil alacak olanlar, ekspertiz raporunu satıcıdan da talep edebilir.
Oto Ekspertiz Raporu Nereden Alınır?
Araç ekspertiz raporları, özel oto ekspertiz servislerinin tamamında alınabilir. Ancak bu servislerin TSE belgesi olması gerekir. Noter işlemleri için, oto ekspertiz raporu gerektiğinden mutlaka TSE belgeli servislere gitmelisiniz. Bu firmaların yoğunluk durumuna göre, önceden randevu almak zaman kaybetmeden kısa sürede rapor almanızı sağlayabilir. İşlem 30 ile 90 dakika arasında sürer.
Oto Ekspertiz Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Oto ekspertiz raporu sorgulama işlemi, firmaların internet sitesi üzerinden yapılabilir. Bununla birlikte ekspertiz raporu sorgulama sürecinde hasar kaydı araştırıyorsanız TRAMER kaydını da inceleyebilirsiniz. Noter işleminde kullanılan bir oto ekspertiz raporu sorgulama işlemi içinse E-Devlet’i kullanabilirsiniz.
İkinci El Araçlarda Oto Ekspertiz Raporunun Önemi Nedir?
İkinci el araçlarda, satıcıların ilanda belirttiği bilgilerin doğru olması kritik önem taşır. Zira aracın beklenmedik bir kusurunun çıkması, alıcının ciddi zarar etmesine neden olabilir. Aracın gerçek değerinde olup olmadığını gösteren en önemli belge olan oto ekspertiz, ikinci el otomobil alan herkes tarafından talep edilmesi gereken bir işlemdir. Hatta sıfır otomobil alan sürücüler dahi, fabrika çıkışı kaynaklı kusurlardan endişe ettiği için sıfır araçlarına ekspertiz yapabiliyor. 8 yaş altı ve 160 bin kilometre araçların satışında artık ekspertiz raporu zorunludur. Bazı durumlarda hatalı bilgi raporda çıkabilir, böyle durumlarda oto ekspertiz raporu itiraz yolu hukuki olarak açıktır.
Oto Ekspertiz Ücretini Kim Öder?
Oto ekspertiz ücreti çoğunlukla alıcı tarafından ödenir. Bazı durumlarda ise, satıcılar satış işlemi öncesi tüm alıcılarla paylaşmak üzere ekspertiz raporu çıkararak alıcılara sunabilir. Oto ekspertiz ücretini kim öder sorusunun yanıtı, tarafların karşılıklı anlaşması ile verilebilir. Alıcı ve satıcı taraf ortak bir şekilde de bu gideri üstlenebilir.
Oto Ekspertiz Fiyatları Nedir?
Oto ekspertiz fiyatları araçların girdiği testlere göre değişir. Bu nedenle İstanbul oto ekspertiz fiyatları veya Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerde ekspertiz fiyatları için sabit bir rakam yoktur. Genellikle ekspertizlerde aşağıdaki paketler söz konusudur:
- Standart paket: Kaporta, boya ve motor kontrolü
- Kapsamlı paket: Fren testi, süspansiyon ve aracın beyin kontrolünü de kapsar
- Premium paket: En kapsamlı paketlerdir
Oto ekspertiz fiyatları 2025 itibariyle her yetkili firmada değişebilir. Araç ekspertiz fiyatları hakkında bilgi almak için yetkili servislerle iletişime geçebilirsiniz.