Türkiye’de motosikletli sayısı 5,5 milyonu geçti. Bununla birlikte trafikte motosiklet kazalarının da sayısı arttı. Peki motosiklet kazasından sonra yapılması gerekenler neler? Motosiklet kazaları yaşayan herkes, o anki şok etkisinden çıkarak durumu kontrol altına almalı. Hem güvenlik hem de hukuki prosedürler açısından, motosiklet kazasından sonra yapılması gerekenler nelerdir bakalım.
Motosiklet Kazasından Sonra İzlenmesi Gereken Adımlar
Trafik kazaları sizden veya farklı bir sürücüden kaynaklı olarak gelişebilir. Motosiklet kaskı ve diğer ekipmanlar her ne kadar güvenliği sağlasa da, kaza sonrasında birtakım konulara dikkat etmek gerekiyor. Motosiklet kazasından sonra ilk adım her zaman güvenliği sağlamaktır. Eğer akan bir yoldaysanız, kendinizi ve alabiliyorsanız motosikletinizi güvenli bir alana taşımalısınız. Şok anında sakin kalmak ve doğru kararları vermek çok önemlidir. İşte adım adım, olası bir motosiklet kazasından sonra yapılması gerekenler.
Kendi Güvenliğinizi Sağlayın
Trafik kazalarından sonra, ilk yapılacak şey her zaman güvenliği sağlamaktır. Yaşanan kaza hafif veya ciddi sonuçlar içerebilir fakat trafiğin yoğun olduğu bir alandaysanız öncelikle güvenli bir yere geçmek gerekir. Motosikletin yolda kalması durumunda, diğer sürücüler için tehlike yaratacağından insanlardan yardım isteyerek motorun çekilmesini sağlayın. İlk adım her zaman, daha büyük bir tehlikeyi bertaraf etmektir.
Sakin Kalın ve Durumu Değerlendirin
Kaza anında panik yapmak yaygın bir durumdur. Ancak her sürücü, öncelikle sakin kalmaya çalışmalı ve durumu her açıdan değerlendirmelidir. Hem kendi durumunuz hem de kazadan etkilenen diğer insanların durumunu inceleyin. Bir sağlık sorunu olması durumunda, 112 acil servise haber vererek bölgeye ambulans gönderilmesini sağlayın. İnsanların olduğu bir yerdeyseniz mutlaka yardım isteyin.
Trafik İşaretlerini Koyun
Motosikletin yolda kalması ciddi bir risk oluşturabilir. Bu nedenle motosiklet sürücüleri yolda kalma durumunda, reflektör ver diğer uyarı işaretlerini koymalıdır. Özellikle gece yaşanan bir kazada insanların sizi fark etmesi adına, telefonun flaş lambası bile dikkat çekici olabilir. Emniyet şeridinde olmak dahi bir risk teşkil ettiği için, mutlaka bu önlemleri alın.
Yaralanmalarınızı Kontrol Edin
Kazadan sonra hem sizde hem de kazaya karışan diğer insanlarda bir yaralanma olup olmadığını dikkatle inceleyin. İlk anda anlaşılmayan yara ve kesikler ilerleyen anlarda ciddileşebilir, öte yandan iç kanama veya kırık gibi riskler de kazada söz konusu olabilir. Bu nedenle çok fazla hareket etmeden acil yardım talep edin.
Polis veya Yetkililere Haber Verin
Motosiklet kazalarında, farklı bir kişi veya araç da dahilse bu olay polis kayıtlarına geçmelidir. Bu nedenle en kısa süre içinde olay yerine trafik polisi çağırmalısınız. Kazanın boyutu çok küçük olsa bile tutanak tutmak tüm tarafları hukuki olarak güvence altına alır. Bu nedenle 112’yi arayarak hem sağlık hem de güvenlik ekiplerinin olay yerine gelmesini sağlayın.
Fotoğraf ve Video Çekin
Sigorta sürecinde kanıt olarak kullanmak adına, kaza yeri ve motosikletin videolarını, fotoğrafını çekin. Bu işlem, motosiklet kazaları ile ilgili sigorta poliçelerindeki tartışmalı durumlarda kanıt sunmanızı sağlar. Kazaya karışan araç dışında yol durumu, mevcutsa fren izlerini de mutlaka çekin.
Sigorta Şirketinizi Bilgilendirin
Motosikletin çekilmesini veya tamir, bakım işlemi gerektiren bir durum halinde en kısa sürede sigorta şirketini bilgilendirin. Diğer bir önemli konu da kazaya karışan farklı bir araç varsa sigorta bilgilerini talep edin. Hasar tespit raporunu hızlı bir şekilde hazırlamak, sigorta şirketlerine sunmak bu süreçlerin daha hızlı ilerlemesini sağlar.
Motosikletinizi Kontrol Ettirin
Motosiklet kazaları sonrasında, aracınız yürür durumda olsa bile gözünüzden kaçan bir sorun risk oluşturabilir. Bu nedenle motosikletinizi bir serviste kontrol ettirin ve arıza olmadığından emin olun. Motosiklet ehliyeti hazır bulundurarak, motosiklet kaskı ile birlikte sürmeniz gereken aracınızın detaylı kontrolü, daha sonra sorunlarla karşılaşmamak adına önemlidir.