Araç distribütörü, içten yanmalı araçların buji ateşleme sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu parça genellikle benzinli motorlarda, çoğunlukla da eski tip motorlarda yer alır. Bu nedenle distribütör yerine günümüzde daha çok, elektronik ateşleme sistemi tercih edilir. Araç distribütörü, krank mili hareketi sayesinde buji kablolarına elektrik akımını yönlendirir ve yanmayı başlatır. Motorda distribütör performansı bu nedenle oldukça önemlidir. Olası bir arızada, distribütör arızası tamiri en kısa sürede yapılmalıdır.
Distribütör Ne İşe Yarar?
İçten yanmalı motorlarda distribütör, bujilere yüksek voltajlı elektrik akımı gönderir. Bu işlem ise, kıvılcım oluşturur ve motorda yer alan yanma odasında ateşlemeyi başlatır. Hava ile yakıt karışımının tutuşması sayesinde motor çalışır. Bu açıdan distribütör, aracın çalışmasını sağlayan en kritik parçalardan biridir. Ateşleme zamanlamasını da düzenlediği için, araç distribütörü motorun verimli ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.
Distribütör Araçta Nerede Bulunur?
Otomobillerde distribütör, motorun üst kısmında bulunur. Silindir kapağına yakın bölgede yer alan distribütör ile, ateşleme bobini arasında bir bağ vardır. Bujilerle giden kablolarla bağlantılı olan distribütör her araçta yoktur. Eski tip benzinli motorlarda yer alan distribütör yerine yeni nesil otomobil modellerinde, dağıtıcı görevini elektronik ateşleme modülü üstlenir.
Her Distribütör Araçlarda Bulunur Mu?
Distribütör parçası her otomobilde yoktur. Dizel araçların hiçbirinde distribütör bulunmazken, benzinli araçlarda ise sadece eski tip motora sahip modellerde distribütör yer alır. Dizel araçlar ateşlemeyi sıkıştırma tekniği ile yaparken, yeni nesil benzinli araçlarda ise elektronik ateşleme modülü distribütörün görevine sahiptir.
Distribütör Arızası Nasıl Anlaşılır?
Motorda distribütör arızası zaman zaman yaşanan ve en kısa sürede tamir edilmesi gereken bir sorundur. Araç distribütör arızasının belirtileri şu şekildedir:
Aracın yakıt tüketiminin normalin çok üzerine çıkması
Aracın tekleme yapması ve düzensiz rölanti
Motorun çalışmaması veya çalışırken zorluk olması
Egzozdan siyah duman çıkması
Distribütörlerde yaşanan arızanın nedeni genellikle distribütör kapağı ile ilişkilidir. Aynı zamanda distribütör görevi gereği kablolarla bağlantılı olduğundan, kablo sorunu da olabilir.
Distribütör Arızalı Olursa Belirtileri Ne Olur?
Motorda distribütör arızalı olursa bunun birçok belirtisi kendini gösterir. Bunlar içinde en yaygını aracın zor çalışması ve stop etmesidir. Bunun yanında aracın hızlanma esnasında teklemesi ve düşük performansı da önemli konular içindedir. Motor performansının düşmesi, rölantinin düzensizleşmesi de distribütör arızası belirtileri içindedir. Genellikle bu arıza ortaya çıktığında arıza lambası yanar.
Distribütör Parçaları Nelerdir?
Araç distribütör parçaları aşağıdaki gibidir:
Rotor: Motoru harekete geçirmek için, bujilere yüksek voltaj gönderen parçadır.
Kapak: Araçlarda distribütör kapağı, akımı dağıtan ve kabloları bağlayan yapıdır.
Kondansatör: Platin olarak da bilinen bu parça ateşlemenin zamanlamasını sağlar.
Mil: Distribütör mili rotoru harekete geçirir.
Avans ünitesi: Vakum avans ünitesi, distribütörde ateşleme zamanlamasını iyileştirir.
Distribütör Kapağındaki Arıza Nasıl Anlaşılır?
Eski tip benzinli motora sahip otomobillerde bulunan distribütörde kapak en önemli parçalardan biridir ve arıza genellikle kapaktan kaynaklanır. Bir aracın distribütör kapağında arıza olup olmadığını anlamanın ilk adımı ise, kapakta bir erime veya çatlak olduğunu kontrol etmektir. Bunun yanında karbon birikmesi ya da oksitlenme, zayıf ve düzensiz kıvılcımların buji kablolarında görülmesi önemlidir. Kapak içine yağ veya kir sızması da en kısa süre içinde değişim gerektiren bir konudur.
Distribütör Tamiri Nasıl Olur?
Distribütör tamiri, bu parçanın aracın motor sisteminin en kritik öğelerinden olması bakımından çok önemlidir. Tamir aşamaları genelde şu şekilde ilerler:
Kapak sökülür ve parçaların durumu tek tek kontrol edilir.
Kapakta çatlama veya aşınma varsa değişim yapılır.
Kontak yüzeyi temizlenir.
Bobin bağlantıları, vakum avansı gibi parçalar kontrol edilir.
Aracın distribütöründe ağır bir hasar varsa değişmesi gerekir.
Distribütör Performansı Etkiler Mi?
Araç distribütörü, motor performansını etkileyen parçalar içindedir. Zira ateşlemenin hatalı veya geç yapılması motorun düzenli çalışmasının önüne geçer. Bu durum hem motor gücünde kayıp hem de yüksek yakıt tüketimi anlamına gelir. Benzinli motorlarda, distribütörün sorunsuz olması aracın verimli ve güçlü olmasını sağlar. Bundan dolayı ateşleme sistemi kaynaklı sorunlarda distribütör arızası takip edilmeli, performansı ve durumu kontrol edilmelidir.